Milyen polcokat használnak raktározásra egy anyaggazdálkodási osztályon?

Az állami és önkormányzati fenntartásában működő intézményekben a legtöbb esetben találkozhatunk anyaggazdálkodási osztállyal. A feladatuk az intézményben felmerült eszköz és anyag igények beszerzése. A folyamat egyszerűen zajlik. A havi igényeket begyűjtik az osztály munkatársai, majd ezek összesítése után megtörténik a beszerzés. Miután az anyagok beszállításra kerültek az anyaggazdálkodási osztály raktárába, következő lépésben szétszortírozzák az igényelt eszközöket és anyagokat a megrendelések alapján. Hogyan történik ezeken az osztályokon a raktározás? Milyen polcokat használnak raktározásra az anyaggazdálkodási osztályon? Mostani írásunkban erről osztunk meg néhány gondolatot az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

Milyen eszközöket, anyagokat szoktak raktározni az anyaggazdálkodási osztályon?

Erre a kérdésre elég nehéz egyszerűen felelni. A legfontosabb, hogy az adott osztály milyen jellegű intézményben végzi a munkáját. Vannak olyan intézmények, ahol a nyomtatványoktól kezdve az irodai eszközökön át a tisztítószerig szinte minden megtalálható a raktárban. Egy kórházban ez még kibővülhet olyan anyagokkal, mint például a pelenka, fecskendő, vérvételi cső és még számtalan más eszköz. Ami minden egység esetén elmondható, hogy jelentős számú raktározandó anyag és eszközt kell tárolni havi rendszerességgel. Ennek a feladatnak a lebonyolításához viszont egy olyan polcrendszerre van szükség, ami jól áttekinthető és jól terhelhető hosszú távon.

Milyen igények merülnek fel a tároláshoz szükséges polcokkal kapcsolatban?

Az elmúlt évek során számtalan megbeszélésen vettünk részt, ahol az osztályvezető meghatározta az elvárásait a raktározáshoz szükséges polcokkal kapcsolatban. Ebből öt olyan elvárást érdemes megemlíteni, ami mindenhol elhangzott. Íme, a rövid lista:

  • A polcokkal, polcrendszerekkel lehessen megvalósítani a szakosított tárolást.
  • Masszív, stabil szerkezet, amely biztonságos.
  • Jó terhelhetőség, ami biztosítja, hogy több anyag egyszerre történő raktározása esetén is a polc, polcrendszer stabil marad.
  • Kizárólag fém polcrendszer használható a tároláshoz.
  • Jó ár/érték arány.

Mindezek fényében szoktuk mi ajánlani a Salgó polcokat, polcrendszereket. Az osztályvezetők által megfogalmazott igényekhez ez tökéletesen igazodik.

Milyen jellemzői vannak a Salgó polcoknak, amely segíthet a tárolásban?

  • A Salgó polcok acélból készülnek, ezáltal tökéletesen megvalósítható a folyamatos terhelés. Nem kell félni attól, hogy a tárolt eszközök súlya alatt hamar megroggyan. Amire érdemes rendeléskor figyelni, hogy nézzük meg a polc terhelhetőségét és azt ne lépjük túl a raktározás során.
  • A Salgó polcok rendelhetők hátlappal, áttolásgátlóval, kidőlésgátlóval, polcosztóval, ezáltal a szakosított tárolás egyszerűen megoldható.
  • A címkéző segítségével biztosítani lehet, hogy az anyagok mindig a meghatározott helyre kerüljenek. Így jól áttekinthetővé válik a raktározás.
  • A Salgó talplemezek segítségével a terhelés tökéletesen eloszlik a talajon.
  • A csavaros kötésnek köszönhetően oldal irányban jól bővíthető a Salgó polc, így igény szerint komplex rendszereket lehet belőle építeni.
  • A Salgó polcok munkavédelmi szempontból jóval kedveltebbek, mint a faberakásos vagy pattintásos technikával illeszkedő fémpolcos társaik.

Tippek a beszerzéshez

Mikor egy anyaggazdálkodási osztályon elérkezik az ideje a raktárak bővítésének vagy kialakításának, érdemes néhány szempontot figyelembe venni, mielőtt a polcrendszerek beszerzését elkezdik. A gyakorlatban mi három tanácsot szoktunk adni a beszerzéshez.

  • Mindig gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk tárolni, milyen folyamatok zajlanak le a raktározás során és ezek ismeretében kezdjünk el tervezni (mi a legtöbbször ilyenkor már kimegyünk a helyszínre és díjmentes felmérést végzünk).
  • Mérjük le a felületeket és a kapott adatok ismeretében kezdjük el a megvalósítást.
  • A beszerzés során fontos végiggondolni, hogy milyen anyagokat, eszközöket fogunk tárolni és ezeknek a súlyát figyelembe véve kell elindítani a polcok, polcrendszerek beszerzését.

Ha az Ön anyaggazdálkodási osztálya raktározási terület kialakításában, bővítésében gondolkodik és szeretné ezt professzionálisan megvalósítani, keressenek minket bátran. 30 év tapasztalattal a hátunk mögött segítünk a tervezéstől a beszerzésen át a beszerelésig a raktározást megvalósítani.

 

Polcrendszerre van szüksége a raktározáshoz? Kérje árajánlatunkat!