Fontos tudnivaló a múzeumi vitrinekről, polcrendszerekről

Számtalan esetben találkozunk azzal a jelenséggel, hogy emberek fejében a hagyományos egyszerű, klasszikus üveges polcok jelennek, mint múzeumi vitrin. Egy jó húsz évvel ezelőtt ez az elképzelés még helytálló volt. Napjainkra azonban jelentősen átalakult a kínálat. Az üveges polcok mellett megjelentek az állóvitrinek, fali vitrinek, modulokból felépíthető vitrinek, toronyvitrinek, vitrinasztalok és társaik. Azonban hiába nagy a kínálat, ha előfordulnak olyan termékek, amelyeknek ára első szempillantásra jónak tűnik, de minőségük erősen megkérdőjelezhető. Mire érdemes figyelni a múzeumi vitrinek, polcrendszerek vásárlása során? Hogyan lehet magasabb szintre emelni egy kiállítás, tárlat szintvonalát a vitrinek segítségével? Mostani írásunkban 4 fontos tudnivalót osztunk meg a múzeumi vitrinekről, polcrendszerekről.

Nem csak egy színű vitrin létezik

Számtalan műtárgy kiállításon, emlékkiállításon, helytörténeti kiállításon, műszaki és természettudományi kiállításon, hobbi kiállításon segédkeztünk megvalósítani a rendezők által megálmodottakat. Számunkra igen fontos, hogy a kiállítás vagy tárlat olyan színekben jelenjen meg a látogatók szeme előtt, hogy az visszaadja a kiállítás mondanivalóját.  Ennek érdekében szakítottunk a hagyományokkal és a kiállítók igényeihez igazodva számtalan esetben színes vitrineket alkalmazunk. A klasszikus egyszínű vitrineknek is meg van a maguk varázsa, de ezeket akkor érdemes alkalmazni, ha a kiállítás jellege ezt megkívánja. A Store Design szakemberei mindig javasolják, hogy merjünk bátran színekben is gondolkodni, mikor múzeumi berendezéseket választunk.

Kombináljuk a vitrineket a látványosság érdekében

Jelentős számú kiállításon vettünk már részt mi magunk is látogatóként. Az ember a kiállítás mellett egy kicsit figyel a megvalósításra is (szakmai ártalom). Sajnos előfordul, hogy találkozunk olyan kivitelezéssel, mikor az egész kiállítás azonos vitrinekkel lett felépítve. Mi mindig elmondjuk, hogy érdemes a vitrineket bátran kombinálni. A rendelkezésünkre állnak már az állóvitrinek mellett a fali vitrinek, modulokból felépíthető vitrinek, toronyvitrinek, vitrinasztalok és társaik. Kombinálásukkal olyan megjelenést varázsolhatunk a látogatói térbe, hogy az mindenki számára lenyűgöző lesz. Mi magunk is készítettünk már olyan tárlatot, ahol a tányérok egy széles fali vitrinben kerültek bemutatásra, de a hozzá tartozó evőeszközöket vitrinasztalban mutattuk meg a látogatók számára. Így a kiállított tárgyak mindegyike emlékezetes maradt.

2

A múzeumi polcrendszerek új dimenziója

A múzeumi polcrendszerek legújabb fejlesztései szakítottak a régi időszak gyakorlatával. Új technológiai eljárások kerültek kidolgozásra. Ennek keretén belül lehetőség nyílik a helyiség alap színeihez igazítani a fém polcok színvilágát. Speciális megvilágítás segítségével kiemelhetjük a polcokon megjeleníteni kívánt műtárgyakat. Azon műtárgyak esetében, amelyek igazán nagy értéket képviselnek megfelelő biztonsági elemekkel lehet ellátni a polcrendszert, így meggátolható az értékes műtárgy eltulajdonítása, rongálása. Az új típusú polcrendszerek segítségével jobban kihasználhatók a terek. Már a tervezésüknél fogva lehetővé teszik a kiállítási tárgyak nagyobb térben történő bemutatását is oly módon, hogy a műtárgy marad végig a középpontban.

3

Figyeljünk a minőségre a beszerzés során

A múzeumi vitrinek, polcrendszerek piacán is elég nagy a verseny. Számtalan kereskedő cég kínálja a különböző gyártók portékáját. Talán ezért is tapasztalható, hogy az árak sok esetben különböznek egymástól. Mi a gyakorlatban azt szoktuk javasolni a kiállítás szervező szakemberek felé, hogy egyeztessenek a részletekről. Sok esetben a nagyon olcsónak tűnő beszerzés hamar problémákat fog okozni. Például a silányabb minőségű vitrinek nem illeszkednek tökéletesen. A múzeumi polcrendszerek közötti különbség az anyaghasználatban keresendő, ami a terhelés hatására fog megmutatkozni. Ezen felül még sorolhatnánk a buktatók sorát, ami miatt az árakban különbség mutatkozik. Mi szakmai szemmel azt javasoljuk, hogy a megrendelés előtt kérjenek be több helyről ajánlatot. Hasonlítsák össze a benne foglaltakat. Készítsenek egy listát a kérdésekről és azok alapján hívják fel a kereskedő céget. Számtalan információt lehet megtudni egy beszélgetés során, amelyet saját hasznunkra fordíthatunk.

Hogyan dolgozunk mi a Store Designnál?

Több mint 30 év gyakorlattal a hátunk mögött, mi minden esetben kimegyünk a helyszínre díjmentesen és egy állapotfelmérést végzünk. Meghallgatjuk az elképzeléseket és megnézzük az esetleges terveket. A megbízó igényeit szem előtt tartva megtesszük a javaslatainkat és egy árkalkulációt is eljuttatunk a megrendelőhöz. Ha megfelelő az ajánlatunk, akkor elkezdjük a közös munkát.
Abban az esetben, ha önnek múzeumi vitrinre, polcrendszerre lenne szüksége, keressen minket bátran elérhetőségeinken keresztül. Segítünk, hogy a megálmodott tárlatban, kiállításban a szervezők és látogatók is örömüket leljék.  

 

Múzeumi vitrinre, polcrendszerre van szüksége? Kérje árajánlatunkat most!