Múzeumi képtároló rendszerek

A múzeumokban és galériákban tárolt műtárgyak megfelelő megóvása kiemelten fontos. A festmények, grafikák, fotók és egyéb művészeti alkotások számára kialakított tároló rendszerek a hosszútávú megőrzést, a szakszerű kezelést és az optimális megjelenítést is egyaránt lehetővé teszik. Ebben a cikkben a múzeumi képtároló rendszerek alapvető jellemzőit és a választásuk során figyelembe vehető szempontokat vizsgáljuk meg.

A képtároló rendszerek alapvető jellemzői

Anyaghasználat: A tárolórendszerek gyakran vas vagy acélból készülnek, de néha faanyagot vagy speciális műanyagot is használnak. Fontos, hogy az anyag ne bocsásson ki káros vegyületeket, amelyek károsíthatják a műalkotásokat.

Rugalmasság: A képtárolók gyakran modulárisak, vagyis különböző méretű és formájú műtárgyakhoz igazíthatók.

Mozgathatóság: Sok képtároló rendelkezik görgőkkel vagy sínrendszerekkel, így könnyen áthelyezhetők vagy tologathatók, növelve a tárolási kapacitást és az elérhetőséget.

Klímavezérlés: Néhány speciális képtároló rendelkezik beépített klímavezérléssel, amely optimális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a műtárgyak számára.

Mi alapján szoktak választani képtároló rendszert?

Méret és kapacitás: Mielőtt képtárolót választunk, mérlegelnünk kell a tárolandó alkotások méretét, súlyát és mennyiségét.

Biztonság: A tárolók gyakran zárhatók, hogy megvédjék a műtárgyakat az illetéktelen hozzáféréstől.

Költség: A tárolórendszerek ára nagyban függ a kiválasztott anyagtól, mérettől és egyéb speciális funkcióktól, mint például a klímavezérlés.

Tartósság: A tárolók anyagának és szerkezetének hosszú élettartamra tervezettnek kell lennie.
Egyszerű hozzáférés: Fontos, hogy a műtárgyak könnyen hozzáférhetők legyenek kutatás, kiállítás vagy konzerválás céljából.

Milyen típusai léteznek a képtároló rendszereknek?

A múzeumi képtároló rendszerek tervezésekor több különféle típust és elrendezést is figyelembe kell venni a tárolandó műtárgyak sajátosságai, a rendelkezésre álló tér és a kívánt funkcionalitás alapján. Az alábbiakban bemutatunk néhány alapvető múzeumi képtároló rendszertípust:

Fix polcos rendszer: Hasonlítanak a könyvtári polcokhoz, de méretük és kialakításuk a műalkotások tárolására van tervezve. Alkalmasak kisebb képek vagy grafikák tárolására.

Mobil polcos rendszer: Ezek a polcok sínrendszereken mozognak, így optimalizálják a rendelkezésre álló teret, és nagyobb mennyiségű műtárgyat képesek tárolni ugyanazon a területen.

Képtároló szekrények: Kis méretű képek és grafikák tárolására alkalmasak. Zárhatók, így biztonságosan tárolhatók bennük az értékes műalkotások.

Függő rendszer: Nagyobb festmények tárolására tervezve, ahol a képeket függőlegesen tárolják a falhoz vagy állványhoz rögzítve.

Mozgatható tároló panel rendszer: Több panelből álló rendszer, ahol mindegyik panelen több kép is tárolható. A panelek sínrendszereken mozgathatók, így könnyen hozzáférhetők.

Fiókos rendszerek: Kisebb képek, grafikák vagy fényképek tárolására ideálisak, mivel szorosan és védelem alatt lehet őket tárolni.

Klímavezérelt tárolók: Ezek a tárolók beépített klímavezérlési rendszerekkel rendelkeznek, melyek lehetővé teszik az optimális hőmérséklet és páratartalom beállítását.

Biztonsági tárolók: Tűz- és vízálló anyagokból készülnek, és különféle biztonsági funkciókkal vannak ellátva, mint például riasztók vagy zárrendszerek.

Rövid zárszó

Minden múzeumnak és galériának saját igényei és korlátai vannak, így a tároló rendszertípus kiválasztása a tárolandó műtárgyak, az intézmény elhelyezkedése, az elérhető költségvetés és egyéb specifikus igények alapján történik. A legtöbb múzeum többféle tárolórendszert is kombinál az optimális tárolás érdekében.

Ha az Önök cége minőségi képtároló rendszer beszerzésén gondolkodik, akkor keressenek minket bátran elérhetőségeinken keresztül. Gyorsan és hatékonyan dolgozunk a tervezéstől a beépítésig, mindezt 30 év tapasztalatával a hátunk mögött.

 

Múzeumi képtároló rendszerre van szüksége? Segítünk a kialakításában! Kérje árajánlatunkat most!